Yleinen

Oma hirsitupa Stadissa

Niin siinä kävi. Meidän talomme tehdään hirrestä.

Olimme budjettia laatiessa tulleet siihen tulokseen, että hirsirakentaminen on niin kallista, että meidän on valittava jokin muu rakenne.

Emme olisi edes lähettäneet tarjouspyyntöjä hirsitalotoimittajille ellei erään hirsitalotoimittajan edustaja olisi pysäyttänyt meitä Omakoti-messuilla. Edustajan asiallisuus ja myyntiargumentit tekivät heti vaikutuksen tuvan emäntään, ja hän totesikin heti paikanpäällä:

”Me ostetaan hirsitalo”

Itse olin skeptinen.

Usean tarjouspyynnön ja parin kuukauden jumpan jälkeen loppusuoralle oli valikoitunut enää kaksi mahdollista talotoimittajaa. Kaikkein halvimmat rakenteet, jotka tuntuivat palvelevan enemmän talotehtaiden kuin asiakkaiden tarpeita oli jo raakattu pois. Samoin ne talotoimittajat joiden edustajien kanssa kemiat eivät kohdanneet.

Talon ulkoseinärakenteeksi tulisi valikoitumaan joko lamellihirsi tai energiatehokas thermorakenne. Jälkimmäisen eristävyys ja höyrynsulku koostuu villasta + polyuretaanilevystä (SPU). Hirren etuja taas ovat ekologisuus, terveellisyys, vuosikymmeniä testattu rakenne ja luonnollisuus. Myös pinnat ovat melkeinpä maalia vaille valmiit.

Hinta molemmilla toimittajilla oli käytännössä sama identtisillä toimitussisällöllä ulkoseinärakennetta lukuunottamatta. Lopulta viimeinen määräävä tekijä oli oma fiilis.

Hirsirakenteesta tuli lämmin, kestävä, kotoisa ja terveellinen olo. Thermorakenteessa ajatukset pyörivät jossain energiatehokkuuden ja edistyksellisyyden puolella. Kolmatta talotoimittajan edustajaa oikein nauratti kun kerroin minkälaiset meidän kaksi finalistia olivat. Ovat kuulemma melkeinpä toistensa vastakohtia!

Pahimmalta tuntui soittaa tarjouskilpailun finaalin hävinneelle talotoimittajan edustajalle. Pidin tätä kaveria yhtä asiallisena kuin valitsemamme toimittajan edustajaa, ja olimme kuitenkin olleet yhteyksissä jo monta kertaa. Myyjää voinee pitää hyvänä kun ostajalle tulee tällaisia tunnetiloja.

Nyt meillä on kuitenkin nimet paperissa ja hirsirakentaminen saa alkaa. No vielä menee hetki. Rakennuslupakuvia aletaan piirtää ensi viikolla ja ne luvat pitäisi vielä saada läpikin. Hassua, että nyt kun päätös on tehty, se tuntuu aivan itsestäänselvältä. Mielikuvat pyörivät valmiin talon tunnelmissa ja nyt tuntuu jo hassulta, että olemme edes harkinneet muita vaihtoehtoja.

Kommentit

kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back To Top