Yleinen

Kauanko rakennusluvan saaminen kestää Helsingissä

Tänään on suuri päivä!

Aamulla rakennuslupahakemuksemme oli siirtynyt Lupapisteessä ”Päätös annettu” -tilaan. Kirjauduin kädet täristen palveluun ja siellähän se seisoi mustaa valkoisella: Rakennuslupa myönnetty.

Kauanko rakennusluvan saamisessa sitten kesti?

Alunperinhän laitoimme lupahakemuksen sisään maaliskuun lopulla. Heti aluksi hakemuksesta otti kopin sihteeri, jolta alkoi tulla erilaisia pyyntöjä puutteista ja täydennyksistä kerran pari viikossa:

  • Ennen valmistelevia töitä neuvoteltava tulevan luvan käsittelijän kanssa
  • Selvitys rakennusjätteen käsittelystä puuttuu
  • Erityssuunnittelijoiden (myös pohjarakennesuunnittelijan) tiedot puuttuvat
  • Kaikilta suunnittelijoilta pätevyystodistukset ja CV:t
  • ARK-rakennussuunnittelijan allekirjoitettava piirustukset sähköisesti
  • Pohjarakennesuunnittelijan lisäksi myös RAK- ja LVI-suunnittelijoiden tiedot puuttuvat osapuolista ja heidän pätevyystodistukset ja CV:t.

Pohjarakennesuunnittelija aiheutti hämminkiä kaikissa osapuolissa. Lupasihteerin mukaan pohjarakennesuunnittelija tulee pohjatutkimusfirman kautta. Internet kertoi että pohjarakennesuunnittelija tulee perustusfirman kautta ja oikein tyhjentävää vastausta ei tuntunut löytyvän.  Loppujen lopuksi selvisi, että erillinen pohjarakennesuunnittelija on tullut vaatimukseksi vuoden 2018 alusta ja pohjarakennesuunnitelman voi saada joko pohjatutkimuksen tai perustusten tekijältä.

Myös hämmennystä aiheutti se, että LVI-suunnittelijan tiedot vaadittiin jo jättäessä lupaa. LVI-suunnitelmathan tehdään vasta rakennusluvan myöntämisen jälkeen, joten emme olleet vielä tässä vaiheessa edes valinneet LVI-suunnittelijaa.

Näitä edellämainittuja nyansseja ei ollut mahdollista saada selville etukäteen esimerkiksi Helsingin kaupungin sivuilta vaan ne piti oppia kantapään kautta.

Lisäksi ARK-rakennussuunnittelijaamme ei hyväksytty, joten suunnitelmiin piti vaihtaa muodollisesti pätevämpi suunnittelija.

Lopulta saimme rakennuslupahakemuksen uudelleen eteenpäin kaikkine täydennyksineen 1.6.2018.

Lupapiste mahdollistaa naapurien kuulemisen sähköisesti ja ehdimmekin tämän tehdä, mutta valitettavasti sähköinen kuuleminen ei kelvannutkaan. Se jäi epäselväksi kelpaako sähköinen kuuleminen jossain tapauksessa, mutta meillä naapurit piti kuulla perinteisesti paperilla.

Elättelin toivoa, että lupa oltaisiin ehditty käsittelemään ennen Helsingin rakennusvalvonnan kesälomaa (9.7.-27.7.2018) jolloin päätöksiä ei tehdä. Valitettavasti naapurien kuuleminen viivästyi sen verran että kesätauko ehti alkaa.

Elokuun alussa lupa ehti jo käväistä ”Käsittelyssä”-tilassa. Tämä on siis se vaihe kun kaikki suunnitelmat ja liitteet on merkitty hyväksytyiksi ja rakennuslupa on käsittelyä vaille valmis. Lupahakemus kuitenkin palautui täydennettäväksi melkein välittömästi, koska lupahakemukseen piti liittää äänitekninen selvitys, joka on tullut vaatimukseksi vuoden 2018 alusta. Onneksi tämä selvitys saatiin kasaan parissa päivässä pääsuunnittelijan kanssa ja lupahakemus saatiin eteenpäin.

Loppujen lopuksi  lupahakemus meni takaisin ”Käsittelyssä”-tilaan 21.8.2018.

Meillä koko prosessissa kesti 22 viikkoa, eli n. viisi kuukautta. Jos kaikki vaadittavat asiat olisivat olleet heti tiedossa eikä kesätauko olisi osunut väliin, niin itse lupakäsittelyprosessin olisi voinut saada puristettua yhdeksään viikkoon eli n. kahteen ja puoleen kuukauteen.

Helsingin kaupunki ilmoittaa omilla sivuillaan että pientalorakentajat saavat rakennusluvan keskimäärin 98:ssa päivässä luvan jättämisestä ja 29:ssä kalenteripäivässä kun kaikki liitteet ovat kunnossa.

Tällä hetkellä koko lupaprosessissa on selvästi pari parantamisen paikkaa: ensinnäkin Rakennusvalvonnan sivuilla pitäisi ilmoittaa tarkemmin kaikki vaatimukset jotka tulee täyttää ennen kuin rakennuslupia käsitellään oikeasti. Toisekseen suunnittelijoilla, jotka aikovat Helsingissä toimia tulisi olla ajantasaiset CV:t, tutkintotodistukset ja referenssiluettelot käden ulottuvilla.

Nyt kuitenkin rakennuslupa on saatu, ja illalla on pienen juhlinnan paikka.

Seuraavaksi sitten erityissuunnitelmat kasaan, työnjohtajien nimeäminen ja iso mylly pyörimään, sillä tupa on tarkoitus saada pystyyn vielä tämän syksyn aikana.

Kommentit

kommentit

Back To Top