Yleinen

Liittyminen vesi- ja viemäriverkkoihin

Saimme KVV-suunnitelmille hyväksynnän samoihin aikoihin kun hirsitoimituksen piti alunperin saapua. Koska talotoimittajan vaihtuminen lykkäsi pystytysaikataulua pidemmälle, päätimme tehdä vesi- ja viemäriliittymät valmiiksi tässä välissä. Helsingissä liittyminen tapahtuu yksinkertaisuudessaan niin, että kun KVV-suunnitelmat ovat saaneet hyväksynnän ja HSY:n liittymis- ja käyttösopimus on tehty, niin HSY:lle tehdään työtilaus. Muutaman arkipäivän sisällä HSY:ltä tulee soitto jossa sovitaan päivämäärä liittymän kytkemiselle. Liittymispäivää edeltävänä arkipäivänä HSY:ltä tullaan suorittamaan kaivannon katselmus. Jos kaivannon katsotaan olevan turvallinen, niin seuraavana päivänä tehdään itse liittyminen. Meille liittymispäiväksi valikoitui perjantai 23.11. Tämän lisäksi pitää tehtä kaivuuilmoitus Helsingin kaupungille, kaivuu- ja liikennejärjestelysuunnitelmien kera sekä järjestää tarvittavat liikennemerkit, suoja-aidat ja ajosillat.

Liittymispäiväksi ei kannata valikoida maanantaita, koska silloin kaivannon pitää olla valmis jo edellisenä perjantaina, mikä tarkoittaa sitä, että joudut pitämään katua auki viikonlopun yli.

Paperilla se näyttää hyvältä

Olimme tehneet liittymät valmiiksi jo tontin puolella melkein tontin rajalle asti. Tiesimme etukäteen, että joudumme katkaisemaan koko kadun, koska putket kulkevat kadun vastakkaisella laidalla. Lisäksi kaivojen sijainnista voitiin päätellä, että hulevesiliittymä pitää ujuttaa liityntäkohtaan hyvinkin ahtaasta välistä. Suunnitelma tälle operaatiolle oli selvä:

  • Keskiviikkona 21.11. kaivetaan tontin puoli valmiiksi tontin rajalle asti sekä haetaan läheisestä Ramirentista liikennejärjestelyihin tarvittavat tarvikkeet
  • Torstaina 22.11. aamupäivällä kaivetaan katu auki ja liitymiskohdat esiin kaivannon katselmusta varten. Katselmuksen oltiin sovittu tapahtuvan klo 12
  • Perjantaina 23.11. liittymän kytkentä aamulla klo 9 HSY:n toimesta, jonka jälkeen täytetään kaivanto ja viedään poistetut maa-ainekset pois

Keskiviikkona työt sujuivat suunnitelman mukaisesti.

Liittymät valmiina tontin rajalla

Torstaina kaivanto edistyi hitaasti mutta varmasti. Kadulla johdot eivät kulkeneet aivan johtokartan mukaisissa paikoissa, joten aikaa kului paljon varovaiseen hipsutteluun kaivurilla. Käytännössä niin että ensin kokeiltiin lapiolla, ja sen jälkeen kaivuri poisti vähän maata kerrallaan.

Tie poikki koko leveydeltään

Kello alkoi jo lähennellä puolta päivää kun muut liittymiskohdat olivat esillä vesiputkea lukuunottamatta. HSY:ltäkin tultiin paikalle sopivasti vartin etuajassa. Koska kaivanto oli vielä kesken ja vesiputki hukassa, sovimme että olemme HSY:n työnjohtajaan yhteydessä kun vesiputki on löytynyt ja kaivanto saatu siihen kuntoon että liittyminen voidaan tehdä. Kiitettävää joustoa HSY:n puolelta!

Ahdas väli hulevesiliittymälle

Lopulta vesiputki löytyikin, mutta se kulki n. kahden metrin syvyydessä. Lisäksi se kulki niin lähellä viemärin kaivoa, ettei liittymää voitu tehdä siitä kohdin putkea. Jouduimme avaamaan katua vielä leveämmältä alueelta jotta saimme vesiputkea tarpeeksi esille. Näin syvällä maa alkoi olla jo harmaata savea, ja vettäkin alkoi valumaan kaivantoon. Päivä venähti pitkäksi, mutta saimme lopulta kaivannon sellaiseen kuntoon että uskoimme liittymisen olevan mahdollinen. Sovimme jatkavamme aikaisin perjantai-aamuna ja ilmoittavamme työnjohtajalle tilanteen viimeistään 7:30.

Löytyihän se vesiputki

Seuraava yö tuli nukuttua huonosti. Jos kaivantoa ei saisi liittymiskuntoon, niin sekä aikataulu että budjetti kokisivat ison kolauksen.

Perjantaina olimme paikalla aamukuuden jälkeen. Kaivannon pohjalle oli kertynyt yön aikana vajaa metri vettä ja laitoimmekin ensimmäisenä pumpun käyntiin. Tämän jälkeen siistimme vesiputken ja hulevesi- ja viemäriliittymien liitoskohtien ympärystät. Tilanne näytti niin hyvältä että uskalsimme ilmoittaa HSY:lle kaivannon olevan valmis. Tunnelma nousi huomattavasti kun HSY:n kaverit tulivat paikalle ja ilmoittivat että kaivantomme oli ”täyden kympin kaivanto” ja liittymät päästiin kytkemään. Myös ahdas hulevesiliittymä onnistui.

Vesiputki jo melkein esillä
Vesiliittymä on jo paikoillaan ja viemäriliitosta porataan

Lopuksi oli vuorossa kaivannon täyttö. Helsinki edellyttää että poiskaivettuja maita ei saa käyttää kaivannon täytössä, joten tilasimme parin tunnin varoitusajalla Laakson Olavilta uudet täytöt. Pienistä haasteista huolimatta operaatio oli lopulta onnistunut.

Sellaista asiaa en tullut huomioineeksi, että katu tulee myös asfaltoida kaivuuluvan voimassaoloaikana. Tämä tarkoittaa sitä, että ei riitä että katu on käyttökunnossa, vaan kaivuu katsotaan päättyneeksi vasta kun asfaltti on paikallaan ja reunakivet ja vihertyöt kunnossa. Luonnollisesti laskutus pyörii kaivuuluvan ollessa aktiivinen. Laskutus menee onneksi katkolle 1.12. Eli jos kaivuulupa on voimassa joulukuun alkuun, niin lopullinen päällystys on tehtävä vasta 14.5. mennessä. Jouduin anomaan kaivuuluvalle jatkoa 1.12. saakka ja asfaltointi menee keväälle. Tämä tarkoittaa 455 euron lisälaskua. Kokonaisuudessaan kadun puolen liittymätyöt kaivuineen, lupineen, täyttöineen ja asfaltointeineen tulevat maksamaan n. 5500 €. Tähän tulee vielä päälle liittymismaksut ja sopimukset. Ei aivan halpaa lystiä vaikka toiminkin itse mitta- ja lapiomiehenä sekä liikenteenohjaajana.

Ensi viikolla alamme sitten odottelemaan hirsiä saapuvaksi jotta pystytys saadaan vihdoin käyntiin.

Kiitos hyvästä yhteistyöstä:

  • HSY
  • Vappulan Metalli Oy
  • Teuvon Korjaus ja Huolto Oy
  • Kuljetusliike Olavi Laakso Oy
  • Ramirent Finland Oy

Kommentit

kommentit

Back To Top