Yleinen

Pystytyshommia

Edellisen talotoimittajan kanssa kun kävi niin kuin kävi, päätin etten julkaise blogin puolella mitään ennen kuin talo on saatu tontille ja pystytettyä. Juuri eilen saatiin viimeiset ikkunat asennettua, joten on aika käydä retrospektiivissä läpi viimeaikojen tapahtumat.

Kun edellinen talotoimittaja meni konkurssiin oli minulla jo odottamassa tarjous täsmälleen samanlaisesta talosta. Kuusamo Hirsitalot ottivat haasteen vastaan ja ensimmäinen toimitus saatiin tontille vajaassa kuukaudessa sopimuksen teon jälkeen. Pystytyksen teki Rakennus Popo Oy. Heidän kanssaan olin sopinut pystytysurakan jo edellisen talotoimittajan aikana, ja onneksi uusi toimitusaika sopi heidän aikatauluihinsa.

Pystytys olikin säiden puolesta aika haastava, koska aikataulu oli venynyt kahdeksalla viikolla sattuneesta syystä. Käytännössä meillä oli parin päivän aikaikkuna sateiden välissä kehikon pystytykseen ja suojaan saamiseen. Tämän jälkeen taas oli viikon verran aikaa kunnes alkaisivat lumisateet.

Kuorma saapui tontille 9.12. ja pystytys alkoi välittömästi. Puutavara oli laadukasta ja Popon veljeksiltä pystytys sujui varmatoimisesti. Kuvassa mallaillaan ensimmäistä hirsikertaa paikalleen.

Kalustoa paikalla.


Eristeet hirsien välissä paikallaan. Musta kaistale on nurkkiin ja jatkoksiin asennettava paisuva tiiviste.

Muutama hirsikerta löytänyt paikkansa. Ikkuna-aukot ovat jo erotettavissa. Aukkojen alaosassa näkyvät urat merkkaavat niitä kohtia joihin asti sahataan aukot lopulliseen kokoonsa.

Pystytys sujui niin mallikkaasti, ettei isäntä voinut muuta kuin kurkkia ovi- ja ikkuna-aukoista sisään kameran kanssa. Samassa kuvassa työhuone ja olohuone.


Työhuoneen ovi ja pesuhuoneen ikkuna ovat jo erotettavissa.

Ensimmäisen pystytyspäivän lopussa ykköskerros oli jo pystytetty. Kuvassa ruokailuerkkeri.

Kakkoskerros pystyssä ja kattoristikot paikoillaan.

Kuvaa pääovesta sisälle. Näkyvissä olohuoneen ikkuna-aukot, välipohjan palkki ja kattotuolit.

Kakkoskerroksen pienten makuuhuoneiden ikkuna-aukot.

Samassa kuvassa olohuoneen ikkunat, keittiön ikkuna ja yläkerran pikkumakkareiden ikkunat. Suureksi ei voi tätä taloa haukkua.

Ruodelaudat ja aluskate paikallaan. ”Lauta” on ehkä pikkuisen vähättelevä sana. Ovat nuo 32 milliset sen verran järeää tekoa.

Otsalautojen asennus käynnissä.

Kattorakenteet paikoillaan ja suojattuna pressuilla. Aluskate kyllä kestää jo säätä, mutta mm. lumen puhdistus katolta helpottuu kun ruoteet peittää jollain. Ruokailutilan ja kuistin aumakaton rakenteet ja pilarit odottavat asennusta.

Kuistin ja ruokailutilan kattorakenteet ovat valmiit. Myös ikkuna-aukot on suojattu muoveilla ja väliaikainen pääovi on asennettu.

Peltikaton asennus ei kuulunut enää Rakennus Popo:n urakkaan, vaan se hoidetaan omana työnä. Valitsin peltitoimittajaksi Virte-Metallin. Myös kattoturvatuotteet tulivat Virte:ltä. Sen sijaan räystäskourut ja syöksytorvet tarvikkeineen otin Ruukilta.

Työkalut siististi ämpäreissä. Tähän asti oltiin pärjätty Popon telineillä, mutta kattohommissa tarvittiin jo omat. Päätin ostaa rakennustelineet, jotta vuokrahintoja ei tarvitse jännittää. Telineitä kuitenkin tarvitaan niin monessa työvaiheessa, että uskon niiden maksaneen itsensä takaisin kun talo on valmis.

Jo eläkkeellä olevaa palomies-isää ei katolla huimaa.


Virte-Metallin Platon -katto on helppo asentaa ja lopputulos on tyylikäs.

Suora lape on todella nopea asentaa, mutta etupuolen jiirit monimutkaistavat asennushommaa huomattavasti. Työmäärä verrattuna yksinkertaiseen suoraan lappeeseen on moninkertainen. Uskon kuitenkin että positiivinen vaikutus talon ulkonäköön on vastaavasti suuri.

Viime torstaina tuli ikkunatoimitus Kaskelta. Jännitin tätä todella paljon, koska ikkunatoimittaja vaihtui talotoimittajan vaihtumisen yhteydessä, eikä minulla ollut kiireessä mahdollisuutta nähdä ikkunoita livenä. Huoli oli turha, koska ikkunat olivat juuri niin laadukkaat ja tyylikkäät mitä olin toivonutkin niiden olevan.

Rakennus Popo:n veljekset asensivat ikkunat perjantaina ja lauantaina, joka oli viimeinen homma joka sisältyi heidän urakkaansa. Täytyy sanoa, että olen todella tyytyväinen veljesten työhön. Olen itse todella tarkka kaveri, ja talon pystytysurakka ja sen laatu on huolettanut minua paljon, mutta onneksi tuli tehtyä oikea valinta pystyttäjiä valitessa.

Kuvassa ruokailuerkkeri.

Talo näyttää jo lähes siltä millaiseksi lopullinen ulkoasu muodostuu. Melkeinpä nurkka- ja vuorilaudat paikalleen ja räystäiden aluslautojen asennus niin julkisivu alkaa olla kunnossa. Seuraavaksi jatkuvat kattopeltihommat jonka jälkeen tehdään sisäpuolen putkitukset ja alapohjan eristeet. Näiden jälkeen on vuorossa raudoitus, lattialämmityksen putkitus ja lattiavalu.

Kiitos Rakennus Popo, Kuusamo Hirsitalot ja Virte-Metalli

Kommentit

kommentit

Back To Top